De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) organiseerde afgelopen woensdag zijn jaarlijkse seminar. Deze vereniging vertegenwoordigt investeringsclubs die geld steken in niet-beursgenoteerde bedrijven.
De private equity-sector kan rekenen op steun van het huidige kabinet, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Waar vorig jaar de kritische PvdA’er Henk Nijboer op het podium bij de NVP stond, daar sprak deze keer zelfverklaard ‘fanboy’ Eric Wiebes.
De staatssecretaris van Financiën vertelde over het kabinetsstandpunt inzake private equity, een sector die de laatste jaren te maken kreeg met maatschappelijke kritiek. “We zien geen aanleiding om verder in te grijpen bij de sector”, aldus Wiebes.
Bekende bedrijven met een investeringsmaatschappij als eigenaar zijn Hunkemöller, Burger King Nederland en Action. Deze eigenaarsvorm groeit hard. Inmiddels zin al meer dan Nederlandse 1400 bedrijven in handen van private equity. Tezamen zijn deze ondernemingen goed voor 10 procent van de werkgelegenheid en 14 procent van het nationaal inkomen.
Het boegbeeld van deze sector is oud-minister en tevens VVD’er Annemarie Jorritsma. Zij werd vorig jaar september voorzitter van de NVP.
Het snelle geld
In 2015 uitte PvdA’er Henk Nijboer harde kritiek op de werkwijze van "agressieve opkoopfondsen". Het 33-jarige Kamerlid schreef:
“De laatste tijd is het te vaak gebeurd dat bedrijven onnodig ten onder gaan aan investeerders die alleen uit zijn op het snelle geld. Voorbeelden hiervan zijn Van Gansewinkel, Attero, V&D en Estro.”
Nijboer kwam met een aantal wetsvoorstellen om “werknemers en samenleving te beschermen tegen dit sprinkhanengedrag”. Zo wilde hij de fiscale aftrekmogelijkheden van investeringsmaatschappijen inperken. Vorig jaar sprak Nijboer op het jaarlijkse NVP-seminar om zijn kritiek toe te lichten.
Dit jaar klonk er een ander geluid. “Private equity is een goede manier om bedrijven te revitaliseren”, zei VVD’er Wiebes op de bijeenkomst. "Ook weten we dat private equity goed is voor de werkgelegenheid.
Daarnaast draagt de sector volgens Wiebes bij aan het rendement van pensioenfondsen, die een deel van hun vermogen laten investeren door private equity-huizen.
Wiebes was eerder adviseur van private equity
Wiebes wees de NVP-leden op zijn verleden als consultant. De staatssecretaris was acht jaar partner bij het internationale consultantsbureau OC&C Strategy Consultants. Daar adviseerde hij investeerders, en de bedrijven in hun portefeuille, over strategische vraagstukken.
“Ik heb een zekere fascinatie voor private equity”, aldus Wiebes. "Als strategisch adviseur zag ik met eigen ogen hoe bedrijven, die een snurkend bestaan leiden, weer tot leven werden gewekt door deze investeerders."
Sinds de nota van Nijboer is de toon van het debat veranderd. De kritiek en de wetsvoorstellen van Nijboer werden eind maart tijdens de behandeling van zijn initiatiefnota grotendeels verworpen. Het gaat om een paar kleine wijzigingen. Zo past het kabinet wetsartikel 15ad (beperking renteaftrek overnameholdings) aan. Dat zou 8 miljoen euro aan 'misgelopen' belastingen moeten opleveren.
Verder geen ingrijpende veranderingen, gaf Wiebes aan op de bijeenkomst.
Wel is het kabinet naar aanleiding van de nota een onafhankelijk onderzoek gestart naar de effecten van private equity-investeringen. Wiebes liet bij de NVP-bijeenkomst weten dat dit onderzoek over enkele maanden wordt opgeleverd.
De laatste keer dat zo'n onderzoek naar de sector werd gedaan was in 2007. Toen was de conclusie dat private equity een positief effect had op de economie.